2018-10-27

Izraelio virtuvė

Izraelio virtuvė nėra apibrėžta ir nusistovėjusi. Tai jaunos, savo identiteto ieškančios šalies maisto kultūra, turinti ir tvirtą tradicijų pamatą, ir drąsos bei noro atrasti naujus dalykus. Nors Izraelio virtuvės nereikėtų painioti su žydiška maisto gaminimo tradicija, jos, be abejo, susijusios. Tiek gaminant maistą namuose, tiek daugybėje viešojo maitinimo įstaigų, atsižvelgiant į kašruto taisykles, nevalgoma kiauliena, žvėriena, jūros gėrybės, kai kurios žuvys. Kadangi mėsa nevartojama kartu su pienu, pusryčiams dažniausiai pateikiami pieno produktai, o vakarienei – mėsos patiekalai. Izraelio virtuvės pagrindas – šviežia produkcija. Visus metus čia galima įsigyti įvairiausių tik ką sunokusių vaisių ir daržovių, prieskoninių žolelių, todėl nenuostabu, kad kone prie visų patiekalų valgomos salotos. Izraelio maistas yra ne tik skanus, bet ir sveikas. Sakoma, kad net gatvės prekeivių užkandžiai ruošiami atidžiai ir su meile.
Ruta Izdoniene nuotrauka.
Image result for izraelio virtuve
Maistas Izraelyje yra neatsiejama kultūros dalis. Vaišingumo, svetingumo vertybės itin svarbios šioje šalyje, kur prie stalo susėdama ilgam, o vakarienė pradedama dalinantis daugybe užkandžių, vadinamųjų „mezze“, tarp kurių itin populiarios įvairių skonių bei tekstūrų baklažanų užtepėlės – „baba ghanouj“, „salat hatzilim“ (Izraelis kartais juokais vadinamas pasauline baklažanų sostine), marokietiškos kilmės pomidorų ar morkų salotos, pagardintos citrina bei kuminu, įvairios marinuotos daržovės ir alyvuogės. Maistas, paprastai pardavinėjamas Tel Avivo gatvėse, pastaraisiais metais atkeliavo ir įsitvirtino geriausių pasaulio restoranų meniu. Tiek pačiame Izraelyje, tiek ir už jo ribų, žaidžiama tradiciniais ingredientais, pateikiamos modernios jų interpretacijos. Tradicinėse izraelietiškose salotose pomidorus keičia persimonai ir mangai, o iš sezamo sėklų gaminama „tahini“ pasta naudojama įvairiausiems desertams – sausainiams kepti ar ledams gaminti. Humusas, falafeliai, „šakšuka“ (dažniausiai pusryčiams valgomas pomidorų ir kiaušinių patiekalas, be kurio neapsieina joks izraelietiško maisto restoranas), vis dažniau sutinkami ir Lietuvos restoranų meniu. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Archyvas

Tailandas. Pirma stotelė - Krabi.

Kai pirmą kartą į galvą atėjo mintis apie kelionę į  egzotišką šalį, tai buvo  Tailandas. Tailandas – neblėstančių šypsenų šalis, savo po...